BOK-OLLE

OLLE LÄNSBERG ”BOK-OLLE” (1922-1998)

BOk-Olle

Mannen som inledde den verksamhet som Bokhandeln i Ullared nu tagit över är en mytomspunnen karaktär i svensk litteraturhistoria. Olle Länsberg föddes utanför Örebro 1922 och gick bort i skånska Höganäs 1998. Däremellan levde han ett liv som var i många aspekter färgstarkt, han var en människa av det slag som skapat behov av uttrycket ”livskonstnär.”

Av hans dryga dussin böcker är ”Käre John” från 1959 mest känd, inte minst efter filmatiseringen 1964 med Christina Schollin i huvudrollen. En lång samlagsscen i boken blev för mycket för den tidens svenska moral och stämpeln ”skandalbok” fanns därefter för evigt på boken. Filmen blev en världssuccé inklusive Oscarsnominering som bästa film. Länsberg romandebuterade annars redan 1945, han skrev sin sista prosa 1975. Utöver böckerna skrev han även ett tiotal filmmanus.

På sjuttiotalet drabbades han av skrivkramp och började fokusera på annat. Han oklade bland annat eterneller och potatis . Men inte minst blev han bokhandlare. Såväl ambulerande som i fasta lokaler. Först i en lada i Ullared, sedan i de lokaler där Bokhandeln i Ullared nu håller till.

Vi kommer att efter bästa förmåga förvalta arvet efter Olle Länsberg, tack för alla orden, Bok-Olle!