Sveriges fyndsäkraste bokhandel.

Böcker är perfekta presenter

Meny
Varukorgen
...är tom
Varumärken
Nyheter
 När livet börjar om
När livet börjar om
39 kr
 Viktiga kartor
Viktiga kartor
39 kr
 Heja Pelle Svanslös
Heja Pelle Svanslös
39 kr


Gunnebo slott.
 Gunnebo slott.    

Gunnebo slott.

[ 9789151848839]

39 kr


E-postadress
 

Gunnebo och 1700-talets sommarställen i Göteborgs omgivningar

Lars Sjöberg

Prisma

I denna överdådiga och generöst genomillustrerade bok presenteras enav Sveriges mest betydande 1700-talsbyggnader – i samma dignitet som Gustav III:s eget Haga – Gunnebo utanför Göteborg!

Gunnebo ligger vackert beläget i Mölndal, strax söder om Göteborg. Det är idag byggnadsminne och anläggningen som uppfördes i slutet av 1700-talet är en av Sveriges absolut främsta i sitt slag, i samma dignitet som Gustav III:s eget slott Haga. Byggnaden väckte tidigt uppmärksamhet och kallades allmänt för det ”dyraste och grannaste träslottet i Sverige”.
Byggherren, den osannolikt förmögne göteborgska grosshandlaren John Hall d.ä., ville ha en exklusiv lantlig sommarvilla för sig och sin familj som komplement till bostaden inne i Göteborg. Stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg fick uppdraget och ritade inte bara huvudbyggnaden med möbler och inredning, utan även en magnifik park, köksträdgårdar och ekonomibyggnader m.m. Det är unikt att finna en arkitekts skaparkraft som omfattar allt från generalplanen till växthusens planteringskärl. Gunnebo kom att bli en av vårt lands mest helgjutna sengustavianska anläggningar. Det var för övrigt på Gunnebo som Europas ledare träffades år 2001 då Sverige var ordförandeland i EU.
Det är om Gunnebo samt om några av göteborgssocietetens uppförda lantställen – Partille, Råda, Ellesbo, Liseberg och Gullbringa – som denna bok handlar.

Kunder som har köpt den här produkten köpte också
Powered by Talex e-handelssystem