Sveriges fyndsäkraste bokhandel.

Böcker är perfekta presenter

Meny
Varukorgen
...är tom
Varumärken
Nyheter
 101 Fakta om vetenskap
101 Fakta om vetenskap
39 kr
 1001 ruskiga fakta
1001 ruskiga fakta
39 kr
 Hur lätt som helst
Hur lätt som helst
39 kr


Rälsbussar från Umeå
 Rälsbussar från Umeå    

Rälsbussar från Umeå

[ 9789186853198 Ingvar Andersson Arne Hällqvist]

39 kr


E-postadress
 

Rälsbussar från Umeä och närbesläktade ställen

Invar Andersson Arne Hällqvist

Inbunden

Trafik-nostalgiska förlaget

På många mindre järnvägar i landet kom Hilding Carlssons cremegula rälsbussar att ersätta ångloksdragna tåg under 1930- och 40-talen. Rälsbussarna blev ett enkelt och billigt sätt att förbättra ekonomin för många trafiksvaga järnvägar och samtidigt erbjuda en betydligt attraktivare trafik med kortare restider.
De första tvåaxliga rälsbussarna av den klassiska modellen såg dagens ljus 1934 och sedan utvecklades rälsbussen till större fordon med boggier samt släpvagnar för passagerare, post och gods. Några år in på 1960-talet försvann de sista rälsbussarna från svenska spår.
För många järnvägsintresserade har Hilding Carlssons rälsbuss fått en alldeles speciell betydelse med minnen från barndom och uppväxt. För en äldre generation var rälsbussen en självklarhet, medan det för oss något yngre snarast ett suddigt minne från den tidig barndom och något som vi fått återuppväcka genom bilder och bevarade fordon.
Boken innehåller inledningsvis en historik över utvecklingen av rälsbussarna från Umeå och fabrikör Hilding Carlssons verksamhet fram till slutet av 1940-talet. Därefter ger vi oss ut på en tågresa över hela landet, samt en avstickare till Danmark där Hilding Carlssons rälsbuss licenstillverkades i stort antal kring 1950, med de allra bästa bilderna som tagits av vår älskade rälsbuss Hildingen.

Kunder som har köpt den här produkten köpte också
Powered by Talex e-handelssystem